Słodki aptekarz

Obrazek użytkownika farmacja.pl
Autor: farmacja.pl / Opublikowano: 2017-05-19 15:37:32 /

Farmaceuta Walentyn Pankiewicz i student prawa Michał Dziemianowicz połączyli siły by stworzyć duet 'Słodkich chłopaków'. Projekt działa już od kilku miesięcy, a informacje nim szybko rozeszły się pocztą pantoflową po Białymstoku.

Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Pierwszy jest farmaceutą, drugi studentem prawa. Jeden tworzył blog kulinarny Twardy Szparag i kilka lat temu walczył na smak w pierwszej edycji MasterChefa, był też finalistą Polskiego Turnieju Wypieków, a drugi dotąd pod szyldem Cooking Law prowadził autorską pracownię wypieków. Teraz połączyli siły tworząc markę wypieków "Słodkie Chłopaki".

– Z zawodu jestem farmaceutą, od lat jestem kierownikiem apteki. Cukiernictwem interesuję się od kilku lat, a wcześniej mój blog kulinarny był ukierunkowany przede wszystkim w stronę wytrawnego gotowania – mówi Walentyn Pankiewicz.

Jego blog nazywa się „Twardy Szparag”. Dlaczego? Kiedy w 2012 roku startował w pierwszej polskiej edycji programu

MasterChef, miał ugotować danie, którego „bohaterem” ma być jajko. W koszulce – wyszło wyśmienicie, gorzej z dodatkami. Magdzie Gessler nie przypadł do gustu właśnie rzekomo twardy szparag i tak pożegnał się z fartuchem.

Z kolei działalność Michała – Cooking Law – funkcjonuje od ponad pół roku jako pracownia oferująca przeróżne ciasta.

– Cooking Law jest połączeniem pasji prawnika i cukiernika w jednym projekcie. Kończę prawo, przede mną aplikacja i zawód adwokata, a jednocześnie idę drogą cukiernika. Połączyliśmy siły, w związku z tym nasze działalności funkcjonują teraz pod jednym brandem. Tak jest prościej, jesteśmy na równych prawach, nie pozbywając się jednocześnie dotychczasowych własnych marek – wyjaśnia Michał Dziemianowicz.

Panowie podkreślają, że w cukiernictwie łatwiej jest eksperymentować, Polacy są w tym zakresie bardziej otwarci na nowości, niż przy potrawach wytrawnych. Choć Słodkie Chłopaki akurat nie podążają za modą cukierniczą, nie robią np. dekorowanych sztucznymi masami babeczek, to proponują nowoczesne aranżacje ciast z użyciem czekolady, karmelu i sezonowych owoców. Wszystko jest naturalne. Trzymają się klasyki, która ma swoją jakość i historię.

Więcej na ten temat na stronach Wyborcza.pl.

Przypominamy też, że Walentyn Pankiewicz był bohaterem artykuł w 5 numerze magazynu MGR.FARM.

Źródło: bialystok.wyborcza.pl

Udostępnij
PILNE
ZAMKNIJ
Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy
dla osób uprawnionych do wystawia recept
lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Oświadczam, że jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.


Akceptuj